tiistai 13. maaliskuuta 2018

Paperimassamuotoilu


Vuoden 2017 viimeisenä aiheena oli paperimassa. Kiva materiaali ja ajankohtainen aihe, tykkäsin!

Tehtävä: Suunnittele ja valmista paperimassasta joulu- tai talviaiheinen 2- tai 3-ulotteinen sisustusesine. Työhön voi yhdistää muita materiaaleja ja työ voi koostua useammasta osasta.
Materiaalit: Plastinen paperimassa, erilaiset tukirakennemateriaalit; mm. metalliverkot ja -langat, pahvikartiot, pahvi

Harjoitustyöt värien ym. testaamista varten tein pariin heppamuottiin ja käsin muotoilin sydämen johon upotin rautalangasta tehdyn ripustuslenkin.
Pohjamaalasin molemmat kirkkaanpunaisella ja sydämeen töpöttelin vanupuikon avulla täpliä. Hevosen kuvioinnissa otin mallia netistä löytyneistä taalainmaanhevosten kuvista. Heppa pääsi joulun ajaksi koristamaan tallin hyllyä.
Varsinaiseen työhönkin keksin idean melko nopeasti. Halusin tehdä tähden pahvimuotin päälle ja siihen porata reijät ja laittaa sisään led-valosarjan. Tässä vaiheessa en vielä ollut varma, kannattaisiko pahvi jättää työn sisälle, vai käyttää sitä vain muottina.
 
 

Päädyin kuitenkin siihen, että laitoin muotin ja massan väliin kelmun ja niin muotin sai irrotettua massasta. Pelkäsin että massa kuivuessaan vääntyilisi, mutta koska se oli mennyt reunoistaan muotin alle, pysyi muoto yllättävän hyvin.

Pienintä harjoitustyötä käytin sitten maali- ja poraustesteihin. Löysin kivaa hopeista kimaltelevaa spraymaalia ja se näytti hyvältä testikappaleessa, joten päätin käyttää sitä myös tähdessä. Olin varautunut myös glitteriliimalla, mutta maali itsessään jo kimalsi niin paljon että en sitten glitteriä käyttänytkään.

Valitsin valosarjaksi 20 lampun lyhyen valosarjan. Olisin halunnut verkkovirralla toimivan, mutta en löytänyt tarpeeksi lyhyttä 20 lampun sarjaa, joten päädyin ottamaan paristoilla toimivan sarjan jonka pituus sopi parhaiten suunnitelmaani. Porasin lamppuja varten yhteensä 20 reikää, 4 jokaiseen tähden sakaraan ja kiinnitin valot kuumaliimalla taustapuolelta. Paristokoteloa varten leikkasin pahvista puolikkaan tähden kokoisen palan ja liimasin sen tähden alaosaan "taskuksi". Ylimpään sakaraan liimasin metallilankaa ripustuslenkiksi.
Olen oikein tyytyväinen työn onnistumiseen. Erityisesti tykkään tähden maalipinnasta, se näyttää hiukan ryppyiseltä alumiinifoliolta. Onneksi en hionut pintaa, koska näin se on juuri hyvä.
Paperimassan työstäminen oli ihan mukavaa puuhaa. Tuntui miellyttävältä käsissä. Negatiivisia puolia ehkä se, että oli vaikea ennustaa miten työ käyttäytyy kuivuessaan, taipuuko se jonnekin suuntaan kaarevaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti