keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kankaanpainantaa

Vuoden alussa alkoi uusi aihe, kankaanpainanta. Tai ei pelkkää painantaa vaan myös muuta värjäystä ja kuviointia. On tehty kokeilutilkkuja eri tekniikoilla ja harjoiteltu värien sekoittamista. Ensimmäisellä kerralla tehtiin paksumpaan painopastaan ja toisella kerralla ruiskuemulsioon.
Painopastalla tehtiin värikokeiluja, itse tein nämä harmaa-musta sävyiset palat. Näitä tehtiin sekä valkoiselle puuvillakankaalle että pellavakankaalle.
Nämä malliväripalat jaettiin sitten kaikille.

Monta tekniikkaa olin jo joskus aiemminkin kokeillut, mutta laatalla painaminen oli uutta. Tämä monotypia oli todella mielenkiintoinen tekniikka ja tykkäsin ainakin tekemieni kokeilutilkkujen lopputuloksesta. Kangasväriä siis levitetään erilaisilla tekniikoilla keramiikkalaatalle ja painetaan siitä sitten kankaalle.
Tein kaksi kokeilua, oranssiin tuputin värin superlonilla ja sitten poistin väriä kapealla siveltimellä kiemuraisia uria tehden.

Toisen tein violetilla, siihen vetelin laineisia kuvioita superlonilla, tästä tuli jännä kolmiulotteinen vaikutelma.

Erilaisilla esineillä kokeiltiin tehdä kuvioita kankaalle. Tässä siis painopastaan tehty väri.

Vasemmalla ylhäällä mustat pisteet on tehty haarukalla, siniset täplät legopalikalla. Siniset pienet ympyrät on tehty kynällä, ruutumainen kuvio papiljotilla pyörittämällä. Oranssit pienet pisteet tuli kynsiharjasta.

Kokeilimme myös vehnäjauhobatiikkia. Tätä tekniikka olen joskus kauan sitten kokeillut, mutta silloin käytin silkkivärejä. Tässä vasemmanpuolimmaisessa on pullosta pursotettua taikinaa ja oikeanpuolimmaisessa on mukilla painettu ensiksi taikinaan ja sitten kankaalle.


Lisäksi kokeiltiin erilaisia estojuttuja kontaktimuovin ja paperista leikattujen kuvioiden avulla. Ruiskuemulsioväri imeytyi kankaaseen kontaktimuovikuvion alle, mutta painopastalla tehden kuvio jäi näkyviin.Tässä oikeanpuolimmaisessa tilkussa myös foliopainantakokeilu.


Kokeiltiin myös aurinkovärjäystä, tein kaksi palaa joissa toisessa muovista leikattuja sydänkuvioita ja toisessa vain koko tilkku rypistettynä.


Tuosta rypistetystä pinnasta tuli mielestäni tosi kiva.

Sitten aloimme suunnitella sitä varsinaista työtä. Siinä piti käyttää kahta erilaista tekniikkaa, eli tausta käsitellä jotenkin ja sitten painaa siihen jotain. Painatuksessa ei saanut käyttää sabluunaa, vaan leimasinta jonka voi tehdä joko linosta kaivertamalla tai pressprint-levystä. Päädyin jälkimmäiseen.
Työn piti olla sarja ja sisustukseen sopiva.

Aiheeksi valikoitui melko nopeasti heppa. Tässä suunnitelmaa. Ajattelin siis tehdä kaksi pystymuotoista taulua.
Hepan muodon otin piparkakkumuotista. Koska halusin tehdä hevosen peilikuvana, sopi pressprint-levy siihen hyvin kun sitä voi käyttää molemmin puolin leimasimena. Kahvaksi laitoin taitetun maalarinteipin joten sen sai helposti irrotettua.
Tein painatusta varten harmahtavan painovärin johon käytin peittävää valkoista painopastaa. Tein muutamia painatuskokeiluja.
Taustaa varten tein kokeilun johon laitoin pari muovista leikattua tähteä siniselle ruiskuemulsiolla värjätylle pohjalle. Muovikuvioista tuli siis aurinkovärjäys, kun väri pakeni nopeammin kuivuville alueille, pois muovin alta.

Tässä kokeilin sitten painatusta tuolle pohjalle. Totesin että tämä toimii.

Tein sitten varsinaista työtä varten samalla tekniikalla taustakankaan, johon laitoin yläosaan muovista leikattuja tähtiä. Tein toisen kokeilunkin suolavärjäyksellä mutta siitä ei mielestäni tullut tarkoitukseen sopivaa.
Alunperin haaveilin tekeväni heppoihin jotain kolmiulotteista, harjat ja hännät. Tein useita kokeiluja testipalaan, mutta en vain saanut niistä kauniin näköisiä vaikka kokeilin erilaisilla langoillakin. Joten päätin jättää ne sitten pois.

Leikkasin palat kotona oikeaan kokoonsa ja ompelin reunat saumurilla.

Kankaat laitettiin mittojen mukaan leikattuihin levynpalasiin. Laitoin kankaiden alle etupuolelle ihan ohutta pehmikehuopaa.
Tässä taulut valmiina.


Kankaanpainannasta: http://www.uiah.fi/virtu/materiaalit/kankaanpainanta/index.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti