sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Virkkauksia


Virkkaukseen on tutustuttu jo muutama kerta.
Ihan aluksi tehtiin mallitilkkuja ja tutustuttiin erilaisiin silmukoihin. Ihan ensiksi tehtiin kaksi erilaista aloitusta, tavallinen ketjusilmukka ja sitten kaksoisketjualoitus. Tämä jälkimmäinen on joustavampi kuin pelkkä ketjusilmukkaketju. Voisin kuvitella että tuota joustavampaa olisi hyvä käyttää jos esim. tekee pipon alareunasta aloittamalla.
 Sitten tehtiin erilaisia paloja kiinteillä silmukoilla. Ylärivissä olevat on tehty edestakaisin virkkaamalla, eli niissä näkyy tavallaan nurjaa ja oikeaa puolta. Alemman rivin mallit on virkatty ympyräksi. Mallipalat eroaa toisistaan myös siinä, miten silmukat on otettu edellisestä kerroksesta. Ensimmäinen sarake on otettu molemmat reunat, keskimmäinen sarake on otettu etureunat. Oikeanpuolimmainen sarake on otettu takareunat.
Tässä harjoiteltiin erilaisia pylväitä, ylimpänä puolipylväs, keskellä pylväs, alimpana pitkä pylväs. En vielä muista näitä ulkoa eli tästä paperista on hyvä tarkistaa kun tekee. Ja olisi kyllä pitänyt heti tarkistaakin kunnolla, kun aloitettiin tuota seuraavaksi olevaa sydämenmuotoista tiskirättiä. Tein siinä nimittäin pylvääseen yhden ylimääräisen lenkin ja pylväistä tuli aluksi vähän korkeampia kuin pitikään. :)

Ja se tiskirätti oli sitten ensimmäinen oikea työ. Lanka on teetee:n bambulankaa joka soveltuu tiskirättiin. En ole aiemmin bambulankaa käyttänyt ja käteen se tuntui ihan kivalta mutta virkatessa oli tosi hankalaa kun säikeet erkani toisistaan.
Sydän aloitettiin kärjestä ja aluksi tuli siis lisäyksiä molemmin puolin. Minulle oli uutta tällaisen ohjeen lukeminen ja ymmärtäminen, eikä se ollut todellakaan helppoa. Purkamaan jouduin montakin kertaa. Sydämen yläosassa piti tehdä kavennuksia ja se oli uutta myös, en ollut koskaan ennen tehnyt kavennuksia siten että ensimmäinen pylväs tehdään melkein valmiiksi, sitten seuraava pylväs ja nämä yhdistetään viimeisessä silmukassa.
Sydämen toista kaarta tehdessä en muistanut ollenkaan tehdä neljää kerrosta ilman kavennuksia. Työ oli koko ajan rutussa kädessä ja vasta kun kuvittelin saaneeni sen valmiiksi, levitin työn ja huomasin että toinen puoli olikin puolet matalampi toista! Purkamista taas.
Virkkasinkin tämän sitten lopulta valmiiksi kotona vasta. Reunuksen kaarien virkkaaminen sentään onnistui ilman purkamista ja olin jopa hieman yllättynyt että sain ne menemään kauniisti symmetrisesti molemmin puolin kuten oli toki tarkoituskin.
Seuraavalla kerralla mietittiin jo tulevaa työtä, katseltiin netistä trendejä, tyylejä, silmukkamalleja ym. Palaan ehkä tuohon tyyliasiaan myöhemmin, siitä tuli vähän kotitehtävääkin mutta en tiedä saanko siihen funtsittua jotain. Juuri tällä hetkellä aivot lyö sen suhteen melko tyhjää.
Ja koska aivot löi aika tyhjää viimeksikin, ajattelin kokeilla tehdä tämän puhdistuslapun jonka ohjeen saimme myös.
Ei ollut ihan helppo tämäkään. Käsialani on nähtävästi aika tiukkaa joten ehkä olisi tälle langalle syytä vaihtaa isompi koukku. Tein 2,5 mm koukulla. Tästä OLISI pitänyt tulla halkaisijaltaan noin 5 cm, mutta aika pieni tuosta omastani tuli. Eikä ollut helppoja nämä pallosilmukat. En saanut vedettyä langankiertoja tarpeeksi pitkiksi ja siitäkin syystä tästä tuli sitten liian pieni.

Kirjastosta olen hakenut lainalle jotain aiheen kirjoja mutta en ole ehtinyt niitä selaamista enempää katsomaan. Myös lankaostoksilla kävin vaikka en vieläkään tiedä mitä nyt sitten tekisin. Ostin mustaa villalankaa ajatuksena jokin pipo tehdä. Mutta koska teemana on palapeli, pitäisi työssä olla erilaisia pintoja ja sehän ei oikein mustassa sitten näy mihinkään. Ehkä pitää hakea samaa lankaa vielä eri väriä.
Lisäksi ostin montaa eriväristä puuvillalankaa. Tykkäisin tehdä jotain oikein värikästä, mutta en vaan tiedä mitä. Ajatuksissa pyörii myös edelleen ponien korvahuppu. Sen tekisin tietysti puuvillalangasta, mutta voisiko siitä tehdä monivärisen... ja voisiko siihen otsalle tehdä ensiksi jonkin ympyränmuotoisen jutun ja siitä vasta jatkaa jotain perussilmukoita hupun muun osan. Tätä varten äkkiseltään etsin eilen ympyrämalleja Pinterestistä ja afrikankukka monivärisenä voisi olla siihen toimiva ratkaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti