keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Lyhytkurssi: mosaiikkia

Vapaavalintaisten opintojen tuntimäärästä puuttuu minulla vielä jonkin verran. Siksi valitsin syksyn kursseista mosaiikkityön. Ourassa oli mallityönä tehty iso kukkaruukunalunen ja minulla oli kotona sattumalta samanlainen ilman käyttötarkoitusta, joten päätin päällystää sen mosaiikilla.

Minulla tuntuu olevan kuitenkin omituinen viha-rakkaussuhde mosaiikkiin. En tykkää ollenkaan teräväreunaisista ja pihdeillä pienittävistä mosaiikeista, mutta tykkään pyöreäreunaisista sof glass -mosaiikeista. Niissä on siis valmiit muodot joita ei voi pilkkoa, vaan pitää koota kuin palapeliä sovitellen sopivan mallisia paloja paikalleen.
Päätin valita tähän työhön vain pieniä neliskanttisia paloja enkä suunnitellut työtä alussa ollenkaan. Valitsin vain 3 toisiinsa sopivaa väriä ja keskelle pyöreän mosaiikkipalan. Lautanen käsiteltiin vesi-liimaseoksella ennen palojen liimaamista, ettei savi vetäisi liikaa silikonin kosteutta itseensä.

Merkkasin lautaseen keskikohdan josta aloittaa, mutta en hoksannut tässä vaiheessa että olisi kannattanut myös piirtää muutama ympyrä jotka olisi helpottaneet palojen asettelua täsmällisemmin. Palat liimattiin silikoniliimalla, joka ei kuivunut kovin nopeasti, joten se jätti hiukan pelivaraa palojen asetteluun. 3 ensimmäistä kerrosta tein vaan samalla värillä koko kierroksen, mutta sitten huomasin että väreistä voisi tehdä kuvioita ja niin päätin asetella tumminta väriä eli punaista kuvioksi, ja täyttää valeammilla väreillä välit. Niin kuviot muodostui kerros kerrokselta ja yllättävän hyvin palat asettuivat tasan.
Arvelin että reunassa ei kannata edes yrittää enää jatkaa kuviota, joten sen tein kokonaan punaisella ja pienellä sovittelulla sain siinäkin jaettua välit sopiviksi.

Olin oikein tyytyväinen kuvioon kun sain liimauksen valmiiksi. Mutta vielä tyytyväisemmäksi työhöni tulin, kun saumasin sen valkoisella saumalaastilla. Soft glass palat ovat mielestäni todella hienoja ja niistä tulee kolmiulotteinen vaikutelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti