perjantai 1. syyskuuta 2017

Kesätehtävä 2017


Tehtävä 1. Uudenlaiset kirjontatyöt
Kirjontakuvioita on perinteisesti tehty esim. pöytäliinoihin ja tauluihin, ohuella langalla ohuelle kankaalle tai harvalle kirjontakankaalle. Yleisimpiä käytettyjä pistoja ovat olleet mm. risti-, laaka-, varsi- ja ketjupistot.
Nykyään esim. ristipistoja tehdään monenlaisille erilaisille pohjille ja eripaksuisilla langoilla. Tutki netistä ja sisustuslehdistä erilaisia ”uudenlaisia” kirjontatöitä… Mitä tuotteita on koristeltu kirjontapistoin? Millaiselle pohjalle pistot on tehty? Millaista lankaa on pistoihin käytetty? Mitä pistoja on käytetty? Millaisia kuvioaiheita? Tuotteiden värimaailma?
Netistä kannattaa hakea kuvahaulla myös mm. englanninkielisillä hakusanoilla, esim. cross stitches (ristipistot) => cross stitches to metal /pegboard / wood.
Voit tallentaa esim. muistitikulle kuvia erilaisista kirjontatöistä tai kirjoittaa muistiin sivut, joista kuvat löytyivät. Katsellaan kuvia sitten syksyn ensimmäisellä kokoontumiskerralla.


Tehtävä 2. Minun Suomeni
Mitä sinulle tulee mieleen lauseesta ”Minun Suomeni”? Kirjoita muistiin (sanoja ranskalaisilla viivoilla) ajatuksia, tunnelmia, asioita, värejä, makuja, tuoksuja, ym., jotka ovat sinulle tärkeitä / mieluisia. Tuleeko mieleesi kesäaamun viileys? Vai lasten riemu pulkkamäessä? Vai pakkaslumen narske kengän alla?

Tehtävä 1.
Keräsin kuvia Pinterestiin: https://fi.pinterest.com/ponitati/kirjonta/
En ollut ennen näihin aiheisiin törmännytkään. Eniten ihastuttivat nuo metalliin tehdyt kirjonnat, joita varten oli ilmeisesti tehty vain kuvion vaatimat reijät ja muuten metallipinta oli ehjää. Esim. vanhaan ruosteiseen lapionterään tehdyt ihastutti. Kuten myös ihan käyttöesineisiin tehdyt, esim. siivilään tai tuolin selkänojaan. Myös verkkoaitoihin tehdyt julkiset taideteokset oli kivoja. Reijitetyllä levypohjalle tehdyt ei niinkään miellyttäneet omaa silmääni.
Aiheet enimmäkseen kukkia ja värimaailmat niihin sopivia. Isommissa pistoissa lanka on paksua, ehkä jopa jotain matonkudetta? Fanttilankaakin oli jossain. Pistot on enimmäkseen ristipistoja. Niissä jäin miettimään että miten pistot käytännössä eroaa siinä tehdäänkö ne verkkoon vai reijitettyyn alustaan. Verkossa kun pisto peittää sen verkon risteyskohdan ja jos on iso silmä niin ne jää hyvinkin avoimeksi. Pistot pitää varmaankin suunnitella tarkemmin ja myös lankojen päättely voi olla hankalaa.
Ristipistosta poikkeavia pistoja näkyi vähän, mutta esim. tämä sulkapallomailaan tehty kirjonta on erittäin mielenkiintoinen: https://fi.pinterest.com/pin/288582288612985659/ 

Tehtävä 2.
- vapaus
- naisten oikeudet
- luonto, puhtaus (=saasteettomuus)
- hiljaisuus, rauha
- maaseutu
- lintujen laulu
- tasa-arvo, kaikilla mahdollisuus kouluttautua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti