tiistai 13. kesäkuuta 2017

Punontatyö

Punontatyön aiheena oli Salainen puutarha, ja suunnitelmani kehkeytyi mielessäni aika nopeasti. Olin joulun aikaan suunnitellut tekeväni jotain vastaavaa joulukoristetta, mutta suunnitelma jäi silloin toteutumatta. Nyt lähdin jalostamaan suunnitelmaa uusiksi ja niin päädyin tähän.
Halusin tehdä siis ripustettavan pallon muotoisen systeemin, johon voisi sisälle laittaa joko jonkin ruukkukasvin tai jotain muuta systeemiä.
Pallon muodon ajattelin tehdä pajunoksista, vaikka varsinainen punonta siis tapahtuisi koivunrisuista.
Pohjaan pajujen kiinnityspaikaksi kehittelin puukiekon, johon porattiin reijät pajuja varten. Työnsin pajujen tyvipäät reikiin liiman kanssa.
Pajujen latvapäiden kerääminen pallon yläosaan oli hiukan haasteellista. Halusin kiinnityksestä mahdollisimman tasaisen ja lopulta sain aseteltua risut rautalangan avulla siten kuin halusin.
Lähdin punomaan risuja spiraaliksi pohjan puukiekon ympärille. Kiersin rautalangat aina pajujen ympärille, jolloin sain punokseen helposti tulemaan pyöreän ja tukevan muodon. Risupunos tuli siis pajujen ulkopuolelle.
 
 
Punoin risuja vähän alle pallon puolivälin korkeudelle. Pallosta tuli tässä vaiheessa jo yllättävänkin painava ja huomasin että yläosa kaipaisi myös jotain tukevoittamista.
Kokeilin sitten samanlaista punontaa myös yläosaan. Siinä käytin ohuempia risunippuja. Punos tukevoitti yläosaa hyvinkin, mutta ei kuitenkaan niin paljoa että palloa uskaltaisi siitä ripustaa mihinkään.
 
Tästä yläosan punoksesta sisäpuolelta katsoen tuli mielestäni teoksen kaunein yksityiskohta. Ulkopuoleltakin se on mielestäni kaunis, kun katkaisin pajujen päät noin 5 cm päiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti