maanantai 21. marraskuuta 2016

Huovutustyö I-osa

Huovutustyön tehtävänantona oli suunnitella ja valmistaa jokin säilytin levytekniikalla ja käyttää siinä jotain harjoituskappaleissa kokeiltua kuviointitekniikkaa. Kuvion pitäisi vielä olla jollain tavalla luonnosta alkunsa saanut kuten kotitehtäväpiirroksessakin oli.
Varsin pian keksin että tekisin napsukukkaron leukoihin, jotka löysin aiemmin syksyllä Seinäjoen käsityömessuilta. Pohjamateriaaliksi valitsin omista varastoista löytynyttä luonnonmustaa villaa. Kuvioinniksi olisin alunperin halunnut neulahuopaa, mutta siinä ei oikein ollut haluamaani väriä. Koska toiseksi paras vaihtoehto oli mielestäni kaksinkertaisella hahtuvalangalla kuvioiminen ja sitä varten löysin myös omista varastoista kirkkaan pinkkiä tai jopa fuksian väristä hahtuvalankaa pienen nöttösen, oli valinta sitten sitä myöten selvä.
Kuvioksi piirtelin kiemuraisen kukan. Suunnitelma näytti aluksi tältä, eli tarkoitus oli tehdä vain pussukan toiselle puolelle yksi kukka.

Villaa otin puolitoista kerrosta ja jaoin sen yhteensä kolmeen kerrokseen. Neulasin kerrokset toisiinsa.
Kevyesti neulattua levyä pystyi tässä vaiheessa sitten jo käsittelemään ja siirtelemään. Seuraavalla kerralla aloinkin sitten suunnitella kuviointia ja suunnitelma muuttuikin sitten lennossa. Päätin yhden kukan sijaan tehdäkin useita, kukkia tuli lopulta kolme. Valmiissa työssä niiden pitäisi leikkautua osittain pois, vain alimmainen kukka jää todennäköisesti kokonaiseksi.
Tein kuviot kierittämällä kahta hahtuvasäiettä toistensa ympärille sitä mukaa kun naputtelin niitä neulalla kiinni pohjaan. Paperimuotti oli vain kevyesti kiinni nuppineuloilla.
Vesihuovutus piti työn suuren koon takia tehdä kahdessa osassa. Ensiksi laitettiin siis työn päälle verkkoa ja huovutettiin sen läpi, sitten kun villa oli jo hiukan huopunutta jatkettiin ilman verkkoa.
Sitten rullailtiin bambuverhon välissä ja huuhdeltiin. Tässä vaiheessa jätin työn kuivumaan ja odottamaan seuraavaa kertaa ja lisää rullauksia. Unohdin kukkaronleuat kotiin enkä muistanut niiden tarkkoja mittoja, siksi huovutusta ei kannattanut jatkaa ettei työ kutistuisi liian pieneksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti