keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Huovutusharjoituksia

Syksyn toisena aiheena on huovutus. Aluksi perehdyimme huovuttamisen teoriaan ja tein harjoitustyönä pienen sydämen. Sydämen keskustan tein esihuovasta leikkaamalla ja sen päälle laitoin punaista villaa. Naputtelin huovutusneulalla ja sitten huovutin käsin hinkkaamalla saippuan kanssa. Yllättävän vähän kutistui, johtui ehkä siitä esihuovasta siellä sisällä.


Sitten oli vuorossa kuviokokeilut. Niitä varten valitsin luonnonmustaa villaa, josta leikkasin noin 25x25 cm paloja. Halkaisin ne paksuussuunnassa kolmeen osaan ja asettelin kuitusuunnat ristikkäin.
Naputtelin huovutusneulalla paloja ja kiinnitin erilaiset kuviointikokeilut myös neulalla ennen vesihuovuttamista. Tässä kaikki testipalani samassa kuvassa. Käytin kuviona aiemmin kotitehtävä-postauksessa näyttämääni tammenlehtikuviota.
Tässä harmaat on villalankaa ja pinkki kuvio on leikattu neulahuovasta joka on merinovillaa. Kuvio upposi hyvin eikä kohta tunnu paksummalta. Yleensä ottaen tällä tekniikalla tehdyt tuntuivat muillakin onnistuvan parhaiten. Valitettavasti tuossa neulahuovassa vaan oli aika suppea värivalikoima ja siksi en valinnut tätä tekniikkaa tulevaan varsinaiseen työhöni.
Keltainen kuvio on paksuhkoa esihuopaa, eli kevyesti huovutettua villalevyä. Punaiset ja keltaiset nurkissa on vapaasti aseteltuja villahaituvia.
Keltainen kuvio tuntuu käteen paksummalta kuin muu huopa. Irralliset hahtuvat painuivat hyvin pintaan.
 

Nämä kuviot tein huopaneulalla. Vihreät kuviot on kaksinkertaista hahtuvalankaa jota kääntelin hiukan kierteelle sitä mukaa kun neulasin. Näin sain siitä aika paksun kuvion. Tähän tykästyin ja tätä aion käyttää varsinaisessa työssä. Tykkäsin myös tuosta kirkkaasta väristä.
Ympyrän sisälle neulasin punaista karstavillaa.

Nämä kuviot tein huopamaalauksella. Kuviot piirrettiin kuitukankaaseen ja aseteltiin siihen saippuavedessä kasteltuja hahtuvia. Tekniikka tuntui aika hankalalta ja sillä en saanut kuvioista kovin tarkkoja. Tässä tekniikassa myös kuvioiden tarttuminen pohjahuopaan meinasi olla hankalaa, koska tässä niitä ei voinut neulata.

Tässä kuvasatoa muiden opiskelijoiden tekemistä kuviointitekniikoiden harjoitustöistä. Laitoin kuvat aika pieninä mutta niitä voi klikkailla auki isommiksi.
Huovutustekniikka menee siis niin, että ensiksi neulaillaan huovutusneulalla pohjaa kevyesti, sitten neulataan siihen kuviot päälle. Sen jälkeen siirrytään vesihuovutukseen. Aluksi villojen päälle laitetaan hyttysverkkoa joka helpottaa alkuvaihetta siten ettei villat liiku paikaltaan eivätkä tartu käsiin. Vesihuovutuksessa käytetään lämmintä vettä ja saippuaa. Kun villat pysyvät paikallaan, voi verkon ottaa pois ja jatkaa huovuttamista käsin hankaamalla. Sitten huopa rullataan bambuverhon väliin ja pyöritellään rullaa. Välillä avataan rulla ja käännetään huopa toisinpäin. Tätä jatketaan kunnes pinta on tarpeeksi tiivistynyt. Sen jälkeen huuhdellaan vuoroin kylmässä ja kuumassa vedessä, lopuksi kuumassa. Sitten huopa tasoitetaan kaulitsemalla pyyhkeiden välissä ja jätetään kuivumaan. Laitan tuonne ihan loppuun vielä videopätkän bambuverhon välissä rullaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti