tiistai 23. huhtikuuta 2019

Portfolio


Valitsin tähän portfolioon 8 työtä, sellaisia joista pidän eniten. Valitsin siis onnistuneimmat ja ne joita esittelen mieluiten. Nämä 8 olivat myös sellaisia jotka ovat jollain tavalla esillä, eivätkä ole hautautuneet kaap­pien uumeniin. Vähemmän onnistuneet haluan ennemmin vain unohtaa.

Portfolion ulkoasuksi minulla oli kaksi vaihtoehtoa; esimmäisenä Näppi-työnä tehty vuohikirja ja mikrovärjäys-tilkkutyö -tekniikassa tekemäni kierrätyskirjankannet. Ostin siis kirpputorilta kirjan, johon ompelin pel­lavakankaasta kannet ja jonka kanteen tein applikaation seminole-pe­naalin ompelusta ylijääneistä tilkuista. Applikaatioon kirjoin tekstin plan B, koska se kuvasti mielestäni parhaiten tätä että tämä olisi toinen vaih­toehtoni.

Olen kiinnostunut kirjojen uusiokäytöstä ja sain tämän idean kun katse­lin kirpparilta kirjoja mitä voisin käyttää askartelutöissä. Vielä en ole juurikaan muita kirjoja tuunannut, mutta yksi kirja on työn alla. Siitä tulee siis altered book -tyylinen kirja, mikäli se nyt joskus valmistuu.

Tekstien kirjoittaminen tähän tuntui yllättävänkin helpolta. Töiden valin­nassa ja niistä kertomisessa auttoi paljon se, että olin pitänyt oppimisp­äiväkirjaa blogimuotoisena. Kopioin tekstit blogista ja muokkasin niitä jonkin verran ja jonkin verran kirjoittelin lisääkin. Blogissa kuvat olivat pääosassa mutta tähän piti kirjoittaa kuvailua enempi tekstinä.

Tein portfolion tekemisestä toimintasuunnitelman jossa jaoin työn pie­niin osiin ja merkitsin siihen aina kun sain kyseisen osan tehtyä. Tämä tuntui pienentävän urakkaa ja tuntui kivalta kun sai ruksata tehtyjä koh­tia.

Valokuvasin valitsemani työt uudelleen, vaikka niistä kaikista löytyi ku­vat blogistakin. Mutta halusin kuvata työt siten että sain samantyyliset kuvat samoilla taustoilla. Päätin että vaakakuvallisissa laitan kaksi vaa­kakuvaa alekkain, mutta pystykuvallisiin teen ”filminauhat” pienistä vai­hekuvista. Nämä vaihekuvat minulla oli tallessa tietokoneella ja käsitte­lin ne Gimp-kuvakäsittelyohjelmassa jossa oli valmiina filminauha­tehoste.

Paksuja materiaalinäytteitä en halunnut mukaan, mutta koska löysin pöydältä palan tilkkutyötä, päätin sen kuitenkin laittaa. Samoihin aikoi­hin testailin sinettileimasinta ja päätin kiinnittää sinetillä materiaalinäyt­teen narusta jota käytin makrameetyössä.

Otin kirjan sivuista mitat ja päätin sen mukaan minkä kokoisiksi teksti­paperit pitäisi leikata. Koska paperien koko tulisi olemaan huomattavasti A4:sta pienempi, jouduin tekstinkirjoitusvaiheessa suurentamaan sivu­jen reunuksia. Tämän seurauksena teksteistä tulikin pidempiä kuin olin alunperin ajatellut. Kuvittelin etukäteen että jokaisesta työstä teksti mahtuisi yhdelle sivulle ja kuvat toiselle, eli yksi aukeama per työ. Sivuja tuli kuitenkin paljon enemmän. Kahden työn esittelyistä tuli pariton määrä sivuja ja niiden kohdalle päätin jättää sitten tyhjän sivun, eli kir­jan alkuperäisen kuvasivun näkyviin. Toiselle aukeamalle jatkuvien teks­tisivujen alareunoihin piirsin tussilla nuolet.

Laskeskelin kirjassa olevia sivuja ja sitä määrää paljonko sivuja pitää poistaa ja paljonko niitä tulee jättää. Revin kirjasta irti 42 sivua ja näi­den sivujen poistolla sain tilaa kirjan pullistumiselle näistä tulostetuista arkeista jotka liimasin sivuille. Kirjan valitsin alunperin sen koon ja hy­vien tukevien sivujen ja kauniiden kuvien takia. Olisin halunnut poistaa kirjasta kaikki tekstisivut ja jättää vain kuvasivut, mutta se ei teknisesti ollut mahdollista koska sidotussa kirjassa en voinut ottaa arkkien uloim­pia sivuja pois. Nämä uloimmat arkit kun ovat selästä liimautuneet vie­rekkäisiin arkkeihin, niin koko kirjan rakenne olisi kärsinyt niiden repi­misestä. Sen sijaan irrotin arkkien sisäsivuja joissa ei ollut liimaa. Sain kuitenkin peitettyä jäljelle jääneet tekstisivut aika hyvin. Tuntuu että sain kirjasta aika tasapainoisen, se ei pullistele mutta ei ole myöskään etureunasta ohuempi kuin selästä. Eli poistettuja sivuja oli paksuudel­taan suurin piirtein saman verran kuin lisättyä materiaalia.

Tekstisivut tulostin siis paperille ja leikkasin ne leikkurilla kokoon 17x24,5 cm. Päätin myös testauksen jälkeen koristella tekstisivujen kul­mat leikkaamalla niihin kuviolävistäjällä koristekuviot. Yksi sivu meni tässä vaiheessa pilalle ja se piti tulostaa uudelleen.

Mietin myös pitäisikö kuvien taustana olevat sivut jotenkin peittää, esim. valkoisella paperilla tai sivelemällä valkoisella gessolla. Päädyin kuiten­kin siihen että en laita kuvien taustaksi mitään, mutta tein kuviin käsit­telyvaiheessa valkoiset reunat. Niistä tulikin hiukan ongelmia kun valo­kuvia teettäessä niitä ei vaan saatu valokuvausliikkeessä tehtyä saman levyisiksi joka reunasta. Teetin kuvat uudelleenkin vielä eri paikassa, eikä sittenkään lopputulos ollut täysin sellainen kuin halusin. Päätin kui­tenkin että sen on nyt riitettävä, enkä enää kolmatta kertaa teettänyt uusia kuvia. Filminauhakuvien päätyihin piirsin mustalla tussilla reunus­ta, koska nekin oli kuvantekovaiheessa niistä leikkautuneet pois.

Kun materiaalit oli valmiiksi leikattu ja käsitelty, jaoin kaiken materiaa­lin kirjan väliin sivuille ja katsoin miten ne asettuvat. Sitten aloin liimail­la sivuja liimarollerilla. Koska se loppui kesken, liimasin kuvat kiinni kaksipuoleisella teipillä. En mittaillut liimauskohtia viivaimella vaan lai­toin vain silmämääräisesti sivut keskelle. Tämä vaihe oli hiukan vaikea, koska hajataittovian vuoksi en tahdo aina nähdä onko jokin suorassa vai­ko ei.

Aikataulussa pysyin oikein hyvinkin. Tekstit sain kirjoitettua jo 5 viikkoa ennen palautuspäivämäärää ja kirjan viimeistelykin tuli valmiiksi 2 viik­koa ennen määräaikaa. On ollut mukava tehdä tätä ja aikaa on ollut so­pivasti. Kirjan valmistumisen jälkeen haluan vielä videokuvata selausvi­deon liitettäväksi blogiin.

Tein kirjan muuten valmiiksi tätä viimeistä kappaletta lukuunottamatta. Olen aika tyytyväinen teokseeni. Parasta on ehkä se, että sain tosiaan menemään tuon paksuuden tasan, vaikka en vielä kirjaa valitessani tien­nyt yhtään paljonko materiaalia siihen tulisi. Olen myös tyytyväinen sii­hen että sain hillittyä itseäni ”kikkailemasta” liikaa. Itse tekstit pääsevät näin pääosaan eikä koristelut hyppää ensimmäisinä silmille. Töiden valokuvaus onnistui myös hyvin, mutta harmittamaan jää tuo että en saanut kuvista teetettyä täsmälleen sellaisia kuin olisi ollut tarkoitus. Olisin siis halunnut että valkoiset reunukset on täsmälleen saman levyiset kuvien joka reunassa. Hiukan harmittaa myös alkuperäisen kirjan tekstit ja sivunumerot joita jäi näkyviin joidenkin sivujen alareunoihin. Niiden peittämiseksi en vaan vieläkään keksi hyvää ratkaisua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti