sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Valoteos

Syksyn ensimmäisenä aiheena oli valoteos. Siinä piti käyttää jollain tavalla pellavapaperimössödippausta. Pohjan sai tehdä joko metalliverkosta tai paperinarusta tai -nauhasta.

Ensimmäiseksi tehtiin vain kokeilutyö jossa tutustuttiin tekniikkaan. Tein korkean kartion pieniruutuisesta verkosta ja siihen metallilangasta tähden päähän. Sen jälkeen kartio "dipattiin" tai oikeamminkin sen päälle valutettiin vettä johon oli sekoitettu pellavapaperista liottamalla tehtyä massaa.
Tähän voi laittaa sisälle jouluvalot.

Sitten funtsin omaa valaisinideaa ja kävin kirpparilla tutkailemassa vaihtoehtoja. Mielessä oli että haluan jonkin seinälle laitettavan valaisinrungon, jonka päälle tekisin sitten verkosta varjostimen. Alunperin mielessä oli, että koko verkkojuttu olisi ylhäältä päin katsoen D:n muotoinen, eli sileä osa tulisi seinää vasten. Kirpparilöytöjen perusteella suunnitelmat kuitenkin hieman muuttui.

Löysin kaksi mielestäni melko sopivaa valaisinta. En osannut päättää kumpiko olisi parempi joten otin sitten molemmat. Mikä oli sinänsä hyvä idea, ehdin hyvin toteuttaa varjostimet molempiin. Toisessa oli kaareva lasinen varjostin joka oli kiinni vain kahdella ruuvilla reunoistaan.

Toisessa taas oli metallilankarunkoinen varjostin, jonka päällinen oli kankaalla päällystettyä varjostinmuovia. Molemmat siis lasten yölamppuja.

Mielessäni oli ensiksi että voisin toteuttaa jonkun varjokuvan sisältävän varjostimen, mutta kokeilussa totesin että ei tule kiva. Toinen idea oli sitten taivuttaa verkkoa haitariksi ja tehdä siitä kaareva varjostin lasivarjostimen tilalle. Tein siitä sitten pienen testipalan jossa kokeilin eri korkuisia taitoksia ja dippauksen niihin. 
Toiseen kehikkoon lähdin toteuttamaan varjostinta paperinauhasta. Pujottelin paperinauhaa ristiin rastiin. Ongelmia tässä vaiheessa aiheutti se, että kehikko painui hieman kasaan kun yritin saada paperinarua napakasti paikoilleen. Pujottelun jälkeen valutin paperimössövettä, paperinauhaan se tarttui yllättävän hyvin, paljon paremmin kuin metalliverkkoon.

Tästä tuli sitten kuivuneena melko mukavan näköistä pintaa. Tykkään!
 
Ja valaisin näytti valmiina seinälle laitettuna tällaiselta.

Toista varjostinta varten mittailin tarvittavan metalliverkon palan kokoa. Totesin että haluan korkeutta hieman enemmän kuin alkuperäisessä lasivarjostimessa. Leikkasin sitten pienisilmäisestä verkosta 30 cm pitkän palasen, arvelin että verkon leveys olisi riittävä.
Taittelin verkkoa haitarilaskoksille pöydänreunaa vasten. Ihan tasan verkon leveys ei mennyt vaan jouduin sitten lopusta leikkaamaan parin sentin siivun pois. Taiteltuna verkko vedätti jotenkin kummallisesti vinoon, enkä saanut sitä yrityksistä huolimatta suoristettua.

Valutin verkon päälle sitten paperimössövettä ja se tarttui ihan kivasti. Laskosten pohjiin ehkä vähän turhankin paksusti. 
 
Tämä varjostin oli melko helppo kiinnittää paikalleen ruuveihin pallomuttereiden avulla. Halusin että lamppu sijoittuu varjostimen keskelle ja laitoin varjostimen siis hieman valaisinrungon keskikohtaa ylemmäs.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti